Saskia de Vries: Hobbyfokker van Roborovski dwerghamsters

Geschiedenis

De Roborovski (Phodopus roborovskii) werd in 1894 ontdekt door de heren, Roborobsky en Kozlov tijdens een expeditie. De Rus K. Satunin heeft deze dwerghamster voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1903 en hun de Latijnse naam gegeven. De Robbie kan niet gekruist worden met de andere dwerghamsters uit deze familie, terwijl onderlinge kruisingen met de Rus en de Campbelli wel mogelijk zijn. De Roborovski heeft 28 chromosomen, maar er is een andere dwerghamster in het wild die er net zo uitziet als onze Roborovski, namelijk de Phodopus przhwalskii maar deze heeft 34 chromosomen en kruisingen zijn dan onderling niet mogelijk. Het leefgebied van de Roborovski dwerghamster zijn zandwoestijnen en half-woestijnen met hier en daar soms wat vegetatie. Vandaar dat de naam zandhamster soms wordt gebruikt voor deze dwerghamster. Het oorspronkelijke leefgebied is West- en Zuid Mongolië, en de aangrenzende gebieden. Ze zijn vooral in de schemertijd en de nacht zeer actief en blijven daarbij op de grond lopen. Ze zijn zeer snel en gebruiken af en toe haakslagen en staan dan weer even stil om hun omgeving te observeren. Vangen van een ontsnapt dier kan in het beste met een vogelvangnetje gebeuren. De Roborovski dwerghamsters werden door het Duitse dierenpark Berlin-Friedrichtsfelde ingevoerd in Europa. De eerste koppels werden vanuit Duitsland naar Nederland geïmporteerd. Deze dieren kwamen uit een laboratorium en ook in Nederland zijn ze gebruikt in de laboratoriums. Later zijn ze door de liefhebbers gehouden en gefokt en kwamen er al snel diverse kleuren van de beharing voor. De Roborovski dwerghamsters waren er iets eerder dan de Campbelli dwerghamster in Nederland. Tegenover de mens is dit een vriendelijk diertje en zal nooit bijten bij het vastpakken. Ze worden ook wel Robbie of robo genoemd door de houders. 

Uiterlijk

Het lichaam is kort en wat breed van bouw en de lengte is 68-92 mm. Het staartje van 6-12 mm. en is bijna niet zichtbaar buiten de beharing. De achterhand is iets stijl van vorm. Ze zijn voor en achter even breed. De benen en voeten zijn kort en geheel behaard. Het gewicht van 35-40 gram. De geurklier zit net zo als bij de russische dwerghamster midden onder de buik. De schedel is breed en loopt iets gebogen naar de neus toe, de snorharen zijn erg opvallend lang. De ogen zijn rond van vorm en steken iets uit. De oren zijn aan de zijkant geplaatst Ze zijn behaard en aan de bovenzijde rond van vorm. Ze bezitten grote wangzakken. De beharing is ongeveer 10 mm lang met een dichte ondervacht. Op de rug staat de beharing iets open waardoor de onderkleur er door heen komt. De beharing moet een gladde indruk maken. De dekkleur van de wildkleur is in de zomer dof zandgeel op de rug met soms een wat roestkleurige waas. In de winter is deze waas grijsachtig van kleur. De oogkleur is zwart. Boven iedere oog is een grote witte vlek te zien die ook doorloopt rond de ogen. De oren hebben aan de basis een donkere kleur die overgaat in een ongekleurde gedeelte met aan de top een witte oorrand. Op de flanken is de scheidingslijn van de dek- en buikkleur duidelijk te zien. Deze scheidingslijn loopt in een lichte bogenlijn, door over de wangen tot boven de neus. De buik, benen en staart zijn gebroken wit van kleur. De onderkleur aan dek is blauwgrijs en aan de buik gebroken wit. 

Karakter

Het zijn hamsters die in het wild in groepsverband leven. Ze zijn dus zeer geschikt om in koppels of groepen te houden. Hoewel het over het algemeen heel goed gaat in groepen, komt het helaas toch regelmatig voor dat bepaalde hamsters toch botsen. Hierdoor is het dus ook zeker niet vreemd om ze gewoon direct apart te houden.

Naar mensen toe zijn het zeer vriendelijke dieren die niet zullen bijten. Ze zijn makkelijk tam te maken en met wat geduld kunnen ze zeker goed op de hand gehouden worden. Toch blijven het erg kleine en snelle hamsters, dus voor kleinere kinderen kan het lastig zijn om ze vast te houden.

Het zijn echte nachtdieren, dus overdag slechts af en toe te zien. Toch laten ze zich vrijwel altijd even zien als je net gevoerd heb of het hok verschoont heb. De meeste robos worden wakker zodra het begint te schemeren, dan zijn ze ook zeer actief en bewegelijk wat maakt dat het ook enorm leuke kijkdieren zijn!

Huisvesting en verzorging

Deze dwerghamsters zijn van nature sociaal, dus kunnen in koppels en groepen gehouden worden, maar ook het apart houden van de dieren is geen probleem. Zelf houd ik ze het liefst in fok koppels en groepjes. Ze zijn erg snel en klein, waardoor ze maar een klein gaatje nodig hebben om te ontsnappen. Het beste is om glazen aquariums te gebruiken of dunabakken. Deze hamster neemt graag een stofbad in zand(chichillazand) en dit kan het beste gegeven worden in een bakje met de rand die naar binnen staat zodat ze het zand minder over de rand strooien tijdens het baden. Voor de aankleding van het hok kan een leuk houtenhuisje of gewoon dozen van de eieren of wc rolletjes gebruikt worden, ook een flinke dot wc-papier word omgetoverd tot nesthol. Er zijn verschillende soorten bodembedekking in de handel die geschikt zijn voor deze dwerghamsters. Zelf voorzie ik de dieren ook van hooi. Als nestmateriaal kan er een ruime keuze worden gemaakt en in de natuur wordt zelfs o.a. kamelenhaar gebruikt, bij mij hebben de dieren ruime beschikking over hooi en wc-papier. Gebruik nooit synthetisch nestmateriaal zoals hamsterwatten, omdat dat kan lijden tot verstikking en afgeknelde pootjes. Voer kan verspreid door het verblijf worden gegeven zodat ze deze zelf moeten verzamelen naar hun opslagplek. Water kan het beste worden gegeven door middel van een waterflesje. Bij gebruik van een waterfles is er voldoende drinkwater beschikbaar maar hang deze zo op dat jonge dieren hier ook gebruik van kunnen maken of geef voldoende groenvoer. Bij keus uit waterfles en groenvoer zullen de meeste hamsters kiezen om hun vocht via groenvoer binnen te krijgen. Als een woestijndier heeft deze soort een bijzondere manier om water vast te houden. De nieren spelen daar een speciale functie in dor geconsentreerde urine te maken. Ze kunnen ongeveer 2- 3 jaar oud worden. Als voeding geef ik hamstervoer aangevuld met groenvoer, ook krijgen ze als extra af en toe stukjes gedroogd brood en dierlijke eiwitten in bijvoorbeeld de vorm van meelwormen. Ik heb gemerkt dat de omgevingstemperatuur niet zo van invloed is als er voldoende nestmateriaal aanwezig is. 

Voortplanting

Hoewel ze van oorsprong pas voortplanten als ze een koude periode meegemaakt hebben kunnen ze tegenwoordig het hele jaar door jongen krijgen als de omstandigheden goed zijn. De vrouw heeft 8 tepels. Vaak zijn de dieren monogaam en kunnen het beste in koppel gehouden worden bij de fok. De draagtijd is 20-22 dagen en de jongen moeten in ieder geval 5 weken bij de ouders blijven. De vader kan gewoon bij het nest blijven en zorgt ook mee voor de jongen. De jongen wegen maar 1 gram bij de geboorte en zijn bijzonder klein en kwetsbaar maar groeien als kool. Er worden gemiddeld 4-6 jongen geboren. Met 5 dagen is de aftekening op de huid goed zichtbaar en tussen de 10-12 dagen oud gaan de ogen en oren open.