Saskia de Vries: Hobbyfokker van Roborovski dwerghamsters

Geslachtsbepaling..

Gepubliceerd op 26 april 2019 om 11:02

De roborovski is een erg kleine en bewegelijke hamster, vanzelfsprekend is de geslachtsbepaling dan ook net wat lastiger als bij grotere hamsters. Zeker als je net het eerste nestje heb zien opgroeien en de jongen van de moeder weg gaat halen, dan is het zeker niet makkelijk om meteen te zien of de jongen nou mannetjes op vrouwtjes zijn. Toch wil je ze op geslacht gaan scheiden..

Gelukkig kan ik uit ervaring spreken en zeggen dat het vanzelf makkelijker word. Ervaring moet je nou eenmaal zelf opbouwen. In het begin raad ik aan om goed te kijken en te vergelijken, bij twijfel is het vrijwel altijd een man. (En zo niet dan kan je beter één vrouw in de mannengroep hebben als één man in de vrouwengroep.) Als je ongeveer een week na de eerste geslachtsbepaling nog een keer alle jongen nakijkt, dan zal je zien dat het verschil tussen de geslachten nu een heel stuk duidelijker is. Op een gegeven moment zal je merken dat je niet meer twijfelt..

 

De ruimte tussen de anus en de geslachtsopening is zeer klein en je ziet de dunnere beharing bij een van de tepels. Geen enkele twijfel mogelijk, duidelijk een vrouw! (Jong vrouwtje)

 

De ruimte tussen de anus en de geslachtsopening is iets groter, maar gezien het een heel jong mannetje is kan ik me voorstellen als je nog zou twijfelen.. Zelf durf ik met zekerheid te zeggen dat het echt een man is.

 

Opnieuw is het duidelijk dat er meer ruimte tussen de anus en de geslachtsopening zit. Deze man is slechts enkele dagen ouder en ook is het door zijn houding wat duidelijker te zien. 

 

Volwassen vrouw (zogend)

 

Is er nog tekst bij nodig? Dit is de vader van het nest..

 

Bijna volwassen man

 

Volwassen vrouw

 

Volwassen man

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.