Saskia de Vries: Hobbyfokker van Roborovski dwerghamsters

De vereniging..

Voor de fokkers is er een Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging, of kortweg NKV.
Hoewel het een fokkers vereniging is zijn er ook vele leden die gewoon liefhebber zijn en misschien af en toe eens een nestje hebben. Het doel van de vereniging is onder andere het welzijn van onze dieren te bevorderen, daarnaast is ook het plezier in het houden en fokken van kleine knagers erg belangrijk.. Verder organiseert de NKV diverse clubdagen, tentoonstellingen en leden uitjes. Tijdens clubdagen hebben fokkers inbreng in welke kant de vereniging op moet en zijn er vaak diverse interessante besprekingen, zo hadden we de laatste keer een dierenarts die de meest voorkomende kwalen besprak.

Ik ben uiteraard een lid van de NKV.

Tentoonstellingen..

Per jaar zijn er meerdere tentoonstellingen waar kleine knagers gekeurd kunnen worden. Er zijn open tentoonstellingen, waarbij iedereen kan inschrijven of mensen die bij een bepaalde vereniging aangesloten zijn. Maar ook zijn er tentoonstellingen waarbij je een fokkerskaart nodig heb. Deze is via de KLN of de plaatselijke vereniging aan te vragen.

Hoewel de roborovski dwerghamster op dit moment nog niet erkend is zijn ze toch welkom op de meeste tentoonstellingen, wel komen ze in de niet erkende klasse terecht. Als alles volgens plan verloopt zullen ik en Anneke Vermeulen ze in januari 2020 ter erkenning brengen.. Update: inmiddels zijn wildkleur, bont, snowbear en blauwbont voorlopig erkend! *blog* In 2021 gaan deze kleuren door voor definitieve erkenning en gaan we opnieuw voor whiteface, wit, cinnamon bont en wit RO..

Niet erkend, maar toch showen..

In aanloop naar de erkenning is het handig om de robos al regelmatig in te schrijven voor de keuring, dan kunnen de keurmeesters vast zien wat eraan komt. Afgelopen Exoknaag van 21 april 2019 heb ik er dan ook 4 ingezonden voor de NKV Bokaal. Uiteraard krijgt de gewonnen beker een mooie plek!

Tijdens een keuring word het dier op verschillende punten beoordeeld. Voor alle erkende kleuren is er een "standaard" waarin staat beschreven hoe ze eruit moeten zien. De keurmeester zal deze punten afgaan en vervolgens komt alles op een beoordelingskaart te staan. Keurmeesters hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd.. Als alle punten zijn genoemd volgt er een eindpredicaat. Een puntenaantal met daarvoor het bijbehorende predicaat: O = onvoldoende, V = voldoende, G = goed, ZG = zeer goed, F = fraai en U = uitmuntend. 

Indien je niet erkende kleuren/dieren inschrijft zal je zelf een standaard moeten leveren, de dieren worden dan naar je eigen standaard gekeurd worden. Het eind predicaat zal echter NE (niet erkend) zijn, maar vaak zijn er in deze klasse ook prijzen te behalen als je goede dieren brengt.

Aan het eind van de keuring worden de beste dieren opnieuw erbij gehaald en word er gekeken welke dieren er in de prijzen vallen. Afhankelijk van de keuring is er soms alleen een prijs voor het beste dier, soms ook nog voor de dieren die daarna het mooist zijn. Vaak is er een beker te winnen, maar soms zijn er ook geldprijzen of speciale prijzen. Die laatste kunnen van alles zijn. Zo hebben we in Apeldoorn al meerdere keren een veluwse mand gewonnen met streekproducten, of een mooie vaan, of een certificaat..

Erkenningen..

Één keer per jaar kunnen er nieuwe kleuren ter erkenning worden gebracht. Voor de grotere prijzen doen enkel erkende kleuren mee, daarnaast moet een kleur erkend worden om in de standaard te worden opgenomen. Een kleur moet dan een jaar lang regelmatig ingeschreven worden op shows, goede resultaten behalen en als laatste moeten er 4 dieren worden voorgebracht aan de standaard commissie.. Dit moet een koppel jonge dieren en een koppel oude dieren zijn, waarbij gelet word dat de dieren voldoen aan type en bouw. Maar ook uniform van kleur zijn.. Vervolgens word de erkenning afgewezen, een voorlopige erkenning toegewezen of een definitieve erkenning toegewezen. Bij een voorlopige erkenning ga je nog een jaar het hele proces door.

Wij hebben met succes de chinese dwerghamster in wit DO ter erkenning gebracht. We gaan in januari 2020 de roborovski dwerghamster ter erkenning brengen..