Saskia de Vries: Hobbyfokker van Roborovski dwerghamsters

Fokken..

Wat is er nou leuker dan zelf een nestje kleine hamstertjes te zien opgroeien?
Ja, elk nestje opnieuw kan ik weer intens genieten! Toch is fokken niet altijd leuk, dus is het verstandig om eerst over een paar punten na te denken..

Nieuw: Er zijn nieuwe wetten met betrekking tot fokken en bedrijfsmatigheid. Heel in het kort: een fokker moet een bewijs van vakbekwaamheid hebben om te mogen fokken en verkopen. Gelukkig is er een uitzondering voor mensen die fokken voor tentoonstellingen.. meer info!

1: Heb je voldoende tijd, ruimte en geld voor een nestje?
Op zich vallen tijd en geld erg mee, tenzij er complicaties zijn waardoor je dierenarts kosten moet maken. Ruimte is vooral nodig om de fokdieren goed te kunnen huisvesten en ook de jongen zullen ergens moeten verblijven tot ze naar een nieuwe eigenaar gaan..

2: Beschik je over de minimale basis kennis om te kunnen fokken?
Dit gaat zowel om de kennis om de volwassen dieren goed te kunnen houden, bijvoorbeeld zijn het sociale dieren en wat voor hok is het beste.. Als over kennis met betrekking tot het fokken zelf, bijvoorbeeld wanneer kunnen de jongen bij de ouders weg en wanneer moeten ze op geslacht gescheiden worden etc.. Ook is het dus erg handig als je zelf het geslacht goed kan bepalen, wat zeker bij jonge roborovski's niet altijd even makkelijk is. *geslachtsbepaling robos*

3: Zijn jouw dieren fokgeschikt?
Wat weet je over de achtergrond van jouw dieren? Fokgeschikte dieren komen van fokkers die weten waar ze mee bezig zijn en je meer kunnen vertellen over de achtergrond van jouw dieren. Zeker als beginnend fokker is het belangrijk om te beginnen met dieren waarbij er geen vervelende problemen voorkomen in de lijn. Naast de achtergrond kijk je natuurlijk ook naar de leeftijd van de ouder dieren, zijn ze niet te oud of te jong en zijn ze fit genoeg om een nest jongen groot te brengen.

4: Kan je alle jongen kwijt?
Zeker als beginnend fokker kan het soms moeilijk zijn om jonge dieren te verkopen.. Een nestje kan soms uit wel 8 jongen bestaan. Gelukkig zijn roborovski dwerghamsters in groepen te houden en als je over twee extra verblijven beschikt kan je daarin de overgebleven jongen houden. Wel is het verstandig om ook een extra verblijf te hebben voor als er binnen een groep ruzie ontstaat en er een hamster apart gezet moet worden..

5: Kan je omgaan met tegenslag?
Helaas brengt fokken soms ook risico's met zich mee.. Soms kan een onervaren moeder jongen gaan opeten. Het komt wel eens voor dat een moeder niet genoeg melk geeft. Ook kan de bevalling niet goed gaan waardoor je zowel de jongen als de moeder verliest. Verder kan het gebeuren dat er één of meer "achterblijvers" in een nest zitten. Dit zijn jongen die duidelijk kleiner zijn als de rest van het nest, vaak gaan deze vanzelf dood en anders zullen het over het algemeen zwakkere dieren blijven.. Als je fokt met goede dieren komt het zeker niet vaak voor, maar het risico dat het niet loopt zoals gepland kan je helaas nooit 100% uitsluiten..

Wat achterblijvers betreft, deze zijn in feite ongeschikt om als huisdier weg te doen aangezien dit gewoon zwakke dieren zijn. Vanzelfsprekend zijn ze totaal ongeschikt als fokdier. Zo lang ze niet lijden kan je ze zelf houden, anders is het vriendelijker om ze uit hun lijden te verlossen..

Vijf keer met “Ja” kunnen antwoorden?
Gefeliciteerd, je kan nu serieus gaan nadenken over het eerste nest!

Stap 1
De plannen voor een nestje zijn gemaakt.. Nu word het tijd om eens goed in te lezen over het fokken. Hoeveel hokken heb je nodig? Hoeveel jongen kan je verwachten? Wanneer gaan ze bij de ouders weg en waar laat je ze?

Je heb om te beginnen een hok nodig voor de ouders, wil je slechts één nest dan heb je dus twee hokken nodig voor de ouders. Per nest moet je denken aan max 8 jongen. Met ongeveer 4 weken haal ik ze zelf bij de ouders weg. Aan twee extra hokken heb je genoeg, 1 voor de vrouwen en 1 voor de mannen. Hierbij kunnen jongen uit meerdere nesten samen worden gezet.

Stap 2
De ouders.. Het spreekt voor zich dat de ouders fokgeschikt moeten zijn, maar heb je verder nog een doel? Wil je bijvoorbeeld een leuk gemengd nestje met meerdere kleuren of zou je uiteindelijk mee willen doen met een knaagdier keuring? Het is in elk geval aan te raden om je eerste nestje te fokken met dieren afkomstig van een hobbyfokker. Geef duidelijk aan dat je graag wil fokken en wees niet bang om advies te vragen. Iemand die echt fokt omdat het een passie is zal met liefde alle vragen beantwoorden..

Stap 3
Het koppelen.. 

De roborovski is een van de makkelijkste knaagdieren om te koppelen.. Je kiest een geschikte vrouw uit, een geschikte man en je zet ze samen in één verblijf. Vervolgens is het een kwestie van geduld. Indien je slechts één nest wil dan zou je de vrouw in de gaten moeten houden, zodra ze een buikje ontwikkeld zet je de man apart. Vind je een tweede nest geen probleem dan kan je ze prima samen laten, de man helpt mee bij de zorg om de jongen.

Stap 4
Jongen.. Het eerste nest is een feit, je hoort gepiep in het hok en de vrouw is opeens weer een stuk slanker geworden. Gefeliciteerd! Afhankelijk van de ouders zou je al kunnen kijken, als je twijfelt of de ouders het zullen accepteren dan kan je het best een weekje rust geven. Binnen enkele dagen zie je bij de donkere kleuren al pigment door de huid heen. Met een week begint de vacht echt goed door te komen. Rond dag 8 kan je het verschil tussen mannen en vrouwen heel duidelijk zien, bij vrouwen zie je nu nog kale ronde plekjes waar de tepels zitten, vanaf dag 10 is het dons ook door en lijkt alles weer op elkaar. Met twee weken gaan de oogjes open, de dwerghamsters zullen nu al af en toe even buiten het nest gaan en langzaam hun eerste hapjes nemen. Ongeveer 3a4 weken oud, de jongen gaan al weg bij de ouders.. Ze kunnen nog samen blijven, maar vanaf 5 weken word het tijd om ze op geslacht te scheiden.

Stap 5
Op eigen pootjes.. Het is zo ver, je heb een nestje met kleine hulpeloze roze wezentjes zien uitgroeien tot mooie hamster. Je kan nu zelf nog een aantal jongen aanhouden als huisdier of om verder mee te fokken en de rest mag verhuizen.. De jonge hamsters mogen vanaf een leeftijd van 4 tot 5 weken verhuizen..

Van eenmaal een nestje tot fokker..

Je geniet van de hobby en je wil graag serieus gaan fokken.. Denk er eens aan om je aan te melden bij de NKV (Nederlandse knaagdierenfokkers vereniging) en af en toe eens een tentoonstelling en exoknaag te bezoeken, de manier om in contact te komen met andere fokkers!

Heb je toch nog vragen of misschien wil je advies of zelfs gewoon even gezellig praten over het fokken.. Voeg mij gerust toe op facebook en/of meld je aan bij mijn facebook groep: Roborovski Dwerghamsters