Saskia de Vries: Hobbyfokker van Roborovski dwerghamsters

Kleuren bij de Roborovski dwerghamster

De roborovski dwerghamster komt tegenwoordig in een aantal verschillende kleuren voor..

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. 

Whiteface (husky) (hh) of (Wfwf). Er zijn twee verschillende genen die voor whiteface zorgen, de eerste is recessief en de tweede is doninant.

Bont (Dsds) of (ss), ook bij de Bonte robos is er een recessieve variant en een dominante variant.

Bont whiteface: (bijvoorbeeld: Dsds Wfwf of ss hh)
Combineer je bont en whiteface, dan krijg je bont whiteface, deze dieren zijn duidelijk een stuk lichter van kleur als normale bonte roborovski dwerghamsters.

Cinnamon bont (pp Dsds) of (pp ss), cinnamon in combinatie met bont. In tegenstelling tot de andere cinnamon kleuren blijven bij deze diertjes de ogen wel zichtbaar rood. Hetzelfde geld voor creme in combinatie met snowbear of wit. Gewoon cinnamon en cinnamon whiteface worden als rood oog geboren, maar al binnen een aantal dagen kleuren de ogen zwart en zijn ze niet meer te onderscheiden van normale wildkleur en whiteface hamsters.

Snowbear (Dsds ss), als je één gen voor dominant bont combineerd met twee genen voor recessief bont krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd.

Wit (Wfwf hh) of(DsDs ss), ook wit is eigenlijk weer een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief whiteface, maar ook de combinatie van dubbel dominant bont en recessief bont geeft witte hamsters.

Blauw bont (aa Dsds) of (aa ss), nog steeds is er wat discussie gaande of dit wel echt blauw is en geen umbrous factor.. Nu ik mijn eerste effen blauwe robos heb, ga ik zelf voor eenkleur aangezien de wildkleur tekening bij de effen blauwe dieren afwezig is, genetisch aa wat bij andere hamsters zwart is. Nou is de wildkleur robo een stuk lichter als wildkleur bij andere soorten, wat verklaard dat een aa robo er blauw uit ziet. Verder waren de "blauwe" roborovski dwerghamsters altijd bont, er word geschreven dat dat komt omdat eenkleurig blauwe robos blijkbaar veel gezondheidsproblemen hebben en hoe meer wit hoe sterker ze zijn.. Inmiddels heb ik zelf meerdere eenkleurige blauwe robos die gewoon gezond zijn.

Snowbear RO (pp Dsds ss), als je één gen voor dominant bont combineerd met twee genen voor recessief bont krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd, voeg je daar nog cinnamon aan toe dan krijg je een snowbear met rode ogen.

Wit RO (pp Wfwf hh) of(pp DsDs ss), wit RO is opnieuw een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief whiteface, maar ook de combinatie van dubbel dominant bont en recessief bont geeft witte hamsters. Voeg je er vervolgens nog cinnamon aan toe dan krijg je wit RO

Blauw (aa), inmiddels heb ik de eerste effen blauwe robos zitten. Drie jongen in drie verschillende nesten. Hoewel ze effen blauw zijn is er best nog wat wit te zien (vooral buik, keel en kin), toch ben ik van mening dat het wel degelijk om het a (non-agouti) gen gaat aangezien de wildkleur tekening niet aanwezig is. De wenkbrauwen ontbreken en ook de bogen zijn niet langer aanwezig, ze dus nog gigantische buikvlekken. Wat gezondheid betreft merk ik nog geen verschil met hun anders gekleurde soortgenoten.

Odd-eye (geen genetische code), soms gebeurd het dat een hamster twee verschillende kleuren ogen heeft. Dit noem je odd-eye. Bij russische dwerghamsters kwam dit ook zo nu en dan voor en was dit niet erfelijk, je kan er dus niet gericht op fokken. Wel blijkt het (vrijwel) alleen bij kleuren die normaal gesproken rode ogen hebben voor te komen. Hetzefde geld voor een vergelijkbaar verschijnsel, mozaïek, wat neerkomt op donkere vlek in de vacht waarbij de verdunningsfactor blijkbaar is opgeheven. Terug naar de roborovski dwerghamsters, dit is pas mijn eerste odd-eye roborovski. Beide ouders dragen cinnamon, dus de kans is aanwezig dat het een cinnamon whiteface is, dus inderdaad een kleur met genetisch rode ogen..

Omdat ik graag met eigen foto's van eigen hamsters werk, zijn er nog een paar kleuren waarbij de foto ontbreekt. Aangezien ik pas sinds april 2018 ben begonnen met het houden en fokken van roborovski dwerghamsters heb ik ook niet alle kleuren al in bezit. Met een beetje geluk krijg ik in april 2019 mijn eerste blauw bonte robos..