Saskia de Vries: Hobbyfokker van Roborovski dwerghamsters

Kleuren bij de Roborovski dwerghamster

De roborovski dwerghamster komt tegenwoordig in een aantal verschillende kleuren voor..

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. 

Whiteface (husky) (hh) of (Wfwf). Er zijn twee verschillende genen die voor whiteface zorgen, de eerste is recessief en de tweede is doninant.

Bont (Dsds) of (ss), ook bij de Bonte robos is er een recessieve variant en een dominante variant.

Bont whiteface: (bijvoorbeeld: Dsds Wfwf of ss hh)
Combineer je bont en whiteface, dan krijg je bont whiteface, deze dieren zijn duidelijk een stuk lichter van kleur als normale bonte roborovski dwerghamsters.

Cinnamon bont (cc Dsds) of (cc ss), cinnamon in combinatie met bont. In tegenstelling tot de andere cinnamon kleuren blijven bij deze diertjes de ogen wel zichtbaar rood. Hetzelfde geld voor creme in combinatie met snowbear of wit. Gewoon cinnamon en cinnamon whiteface worden als rood oog geboren, maar al binnen een aantal dagen kleuren de ogen zwart en zijn ze niet meer te onderscheiden van normale wildkleur en whiteface hamsters.

Snowbear (Dsds ss), als je één gen voor dominant bont combineerd met twee genen voor recessief bont krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd.

Wit (Wfwf hh) of(DsDs ss), ook wit is eigenlijk weer een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief whiteface, maar ook de combinatie van dubbel dominant bont en recessief bont geeft witte hamsters.

Blauw bont (aa Dsds) of (aa ss), er is wat discussie gaande of dit wel echt blauw is en geen umbrous factor.. Na veel gelezen en gegoogeld te hebben ga ik zelf voor eenkleur, genetisch aa wat bij andere hamsters zwart is. Nou is de wildkleur robo een stuk lichter als wildkleur bij andere soorten, wat verklaard dat een aa robo er blauw uit ziet. Deze conclusie heb ik gebaseerd op een foto van twee blauwe robos, waarop te zien is dat ze geen wildkleur tekening meer hebben, de wenkbrouwvlekjes ontbreken en ook hebben ze geen geheel witte buik. Zelfde geld voor enkele blauw bonte robos waarbij de plek van de wenkbrouw vlek geheel is bedekt met een blauwe vlek. Umbrous verdonkert de kleur enkel, maar zou geen aftekening verbergen. Verder waren de "blauwe" roborovski dwerghamsters altijd bont, er word geschreven dat dat komt omdat eenkleurig blauwe robos blijkbaar veel gezondheidsproblemen hebben en hoe meer wit hoe sterker ze zijn.. Inmiddels zijn er ook enkele eenkleurige blauwe robos die er wel gezond uitzien, zelf heb ik dit gen nog niet zo lang dus ik moet afgaan op de enkele foto's die ik kan vinden tot ik zelf mijn eerste effen blauwe dieren heb gefokt..
Word vervolgt..

Snowbear RO (cc Dsds ss), als je één gen voor dominant bont combineerd met twee genen voor recessief bont krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd, voeg je daar nog cinnamon aan toe dan krijg je een snowbear met rode ogen.

Wit RO (cc Wfwf hh) of(cc DsDs ss), wit RO is opnieuw een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief whiteface, maar ook de combinatie van dubbel dominant bont en recessief bont geeft witte hamsters. Voeg je er vervolgens nog cinnamon aan toe dan krijg je wit RO

Odd-eye (geen genetische code), soms gebeurd het dat een hamster twee verschillende kleuren ogen heeft. Dit noem je odd-eye. Bij russische dwerghamsters kwam dit ook zo nu en dan voor en was dit niet erfelijk, je kan er dus niet gericht op fokken. Wel blijkt het (vrijwel) alleen bij kleuren die normaal gesproken rode ogen hebben voor te komen. Hetzefde geld voor een vergelijkbaar verschijnsel, mozaïek, wat neerkomt op donkere vlek in de vacht waarbij de verdunningsfactor blijkbaar is opgeheven. Terug naar de roborovski dwerghamsters, dit is pas mijn eerste odd-eye roborovski. Beide ouders dragen cinnamon, dus de kans is aanwezig dat het een cinnamon whiteface is, dus inderdaad een kleur met genetisch rode ogen..

Omdat ik graag met eigen foto's van eigen hamsters werk, zijn er nog een paar kleuren waarbij de foto ontbreekt. Aangezien ik pas sinds april 2018 ben begonnen met het houden en fokken van roborovski dwerghamsters heb ik ook niet alle kleuren al in bezit. Met een beetje geluk krijg ik in april 2019 mijn eerste blauw bonte robos..